Kupovina voćnih sadnica za podizanje većih zasada

Podizanje višegodišnjeg zasada voća je ozbiljan posao, pored ogromnog truda i rada zahteva i ogromna finansijska sredstva za neke voćne vrste i preko 20.000,00 eura po jednom hektaru zasada. Zbog ogromnog rada i velikog ulaganja potrebnog za podizanje zasada tom poslu se mora pristupiti odgovorno jer svaki pogrešan potez može skupa da košta u godinama eksploatacije zasada.
Najbitnija stavka a, pritom najjeftinija prilikom podizanja zasada je zdrav sertifikovani sadni materijal. Sertifikovani sadni materijal možete kupiti samo u registrovanim rasadnicima.

Da li je rasadnik registrovan za proizvodnju sadnica ili je neregistrovani takozvani ( facebook rasadnik ) možete proveriti na sajtu agencije za privredne registre( www.apr.gov.rs ) jednostavnim unošenjem imena rasadnika ili matičnog broja,jer po zakonu Republike Srbije proizvodnjom sadnica mogu da se bave samo pravna lica nikako poljoprivredna gazdinstva fizičkih lica.

Kada odaberete rasadnik od koga će te kupiti sadnice obavezno posetite vašeg dobavljača sadnica najmanje godinu dana unapred. Prednosti ovakvog pristupa kupovini sadnica su brojne. Jedna od najbitnijih stavki je činjenica da će te imati potrebu količinu sadnica željene sorte na željenoj podlozi, imaćete mogućnost da pratite samu proizvodnju sadnica, pratite zdravstveno stanje istih, sam način proizvodnje, izabrati željeni tip sadnica (štap sadnica, KNIP sadnica, sadnica sa prevremenim granama) dogovoriti vreme isporuke sadnica (da bi ste mogli da isplanirate sadnju) i ostvariti dodatni popust za poručene sadnice.

Većina ozbiljnih rasadnika koji se ovim poslom bave profesionalno odobravaju dodatni popust za rano poručivanje sadnica. U rasadniku „Agro max“ za rano poručivanje sadnica stičete pravo na popust koji se zavisno od vrste sadnica kreće 10-20 % i besplatnu dostavu na teritoriji Republike Srbije.

Scroll