Velika Drenova, Trstenik, Rasinski okrug

rasadnik Agromax Velika DrenovaVelika Drenova je naselje u centralnoj Srbiji koje se nalazi u opštini Trstenik i pripada Rasinskom okrugu.
Na osnovu zvaničnih podataka Velika Drenova je dobila ima zbog brojnih stabala drenova u ataru naselja.

Poštanski Kod : 37245

Na osnovu popisa iz 2011. Velika Drenova ima 2.363 stanovnika.

Do 1965. godine Velika Drenova je bila sedište Opštine Velika Drenova koju su činila sledeća naseljena mesta:Medveđa, Božurevac, Mala Drenova, Mala Sugubina, Mijajlovac, Milutovac, Poljna, Rujišnik, Selište, Riljac Stragari, Bela Voda, Brajkovac, Kamenare, Komorane, Ljubava, Konjuh i Lazarevac.

Kroz naselje prolazi put Kruševac — Trstenik.
Udaljenost Velika Drenova Trstenik je 11.8 Km
Udaljenost Velika Drenova Krusevac je 22.0 Km

Izgradnjom Moravskog koridora, kao i denivelisane petlje „Velika Drenova“, naselje će značajno unaprediti svoju infrastrukturu i poboljšati saobraćajnu komunikaciju sa drugim mestima. Paralelno sa izgradnjom Moravskog koridora radiće se i na regulisanju korita Velike Morave koja je čestim izlivanjem plavila mnoga naselja i plodnu zemlju u svom toku.
Velika Drenova se nalazi u dolini Golijske Morave. Na krajnjem jugu protiče reka Zapadna Morava, na istoku Riljačka reka, a zapadno Toponički potok.

Velika Drenova, i ako malo mesto po broju stanovnika, dala je više desetina znamenitih ljudi u istoriji Srbije. Iz Velike Drenove potiču književnik Dobrica Ćosić i Patrijarh German, kao i više desetina akademika, doktora nauka, profesora univerziteta i drugih brojnih intelektualaca.

Velika Drenova kao područje sa posebnim mikro-klimatskim uslovima i plodnom zemljištu je jedno od najpoznatijih naselja u državi po proizvodnji sadnog materijala. U samom naselju, ali i u okolnim mestima posluje veliki broj rasadnika koji svoje voćne sadnice plasiraju, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Mnogi rasadnici baštine tradiciju dugu preko sto godina, a među njima se nalazi i porodica Đurić sa rasadnikom Agrom Max kao jednim od najvećih rasadnika voćnih sadnica i sadnica vinove loze.

 

Velika Drenova lokacija

Scroll