Prodaja voćnih sadnica – Požarevac

Prodaja vocnih sadnica PožarevacPožarevac se nalazi u istočnom delu Srbije pripada Braničevskom okrugu. Pored Požarevca u Braničevskom okrugu se nalaze i sledeća veća mesta: Kostolac, Veliko Gradište, Petrovac na Mlavi, Žagubica, Malo Crniće i Kučevo.

Zbog dobre pozicije Požarevca na raskršću triju reka: Dunava, Velike Morave i Mlave, kao i zbog plodne Stiške ravnice, obradivo zemljište čini oko 80% od ukupne površine. Pored navedenih činjenica, kao i zbog toga da je Požarevačko pomoravlje jedna od najvećih ravnica u Srbiji, poljoprivreda, samim tim i voćarstvo, su veoma razvijeni.

Prema nekim procenama u Braničevskom okrugu se obradiva površina prostire na oko 160.000 hektara. Pored sadnje kukuruza koja zauzima najveći deo obradivog zemljišta, voćarstvo je jedna od najproduktivnijih poljoprivrednih grana koja je konstantno u usponu i svake godine se beleži povećanja voćnih zasada sa kvalitetnim, proverenim i sertifikovanim voćnim sadnicama.

Na osnovu statističkih podataka u Požarevcu je najviše zastupljen lešnik i kajsija.

Od prvog maja 2021. godine omogućeno je podnošenje zahteva Ministarstvu poljoprivrede (Upravi za agrarna plaćanja) radi ostvarivanje subvencija za kupovinu voćnih sadnica prilikom podizanje višegodišnjih zasada voćaka. Pored subvencija za kupovinu sadnica voća u iznosu do 2.5 miliona dinara, državna subvencija pokriva i nabavku naslona (do 825.000 dinara), hemijsku analizu i ispitivanje mehaničkog sastava zemljišta (do 100.000 dinara), kao i druge troškove kao što su: drljanje, tanjiranje, freziranje, plitka i duboka obrada i sl. Maksimalni iznos posticaja po korisniku iznosi 3 miliona dinara.
Za sve dodatne informacije i pomoć pri popunjavanju zahteva možete se obratiti odeljenju za voćarstvo i vinogradarstvo koje pripada Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Požarevac.

Subvencije ili podsticaji za nabavku voćnih sadnica

Subvencije ili podsticaji za nabavku voćnih sadnica obuhvataju podršku Republike Srbije pri podizanju novih proizvodnih zasada sa savremenom tehnologijom gajenja voćaka kroz naknadu dela troškova kupljenih, plaćenih i posađenih voćnih sadnica u odgovarajućem procentualnom iznosu bez uračunatog poreza na dodatu vrednost.

Subvencije se odnose na nabavku standardnih i standardnih SA sadnica ili sertifikovanih sadnica voća, koje su nabavljene od pravnog lica, odnosno preduzetnika upisanih u Registar proizvođača sadnog materijala.

Podsticaji za nabavku naslona

Podsticaji za nabavku naslona i pripadajućih elemenata neophodnih za postavljanje naslona, obuhvataju podršku podizanju novih zasada sa savremenom tehnologijom gajenja voćaka uz naslon, i to kroz naknadu prihvatljivih troškova nabavke drvenih, metalnih, plastičnih ili betonskih stubova, žice i ankera i ostalih elementa koji su neophodni za postavljanje naslona.

Podsticaji za pripremu zemljišta

Podsticaji za pripremu zemljišta obuhvataju podršku pripremi zemljišta za podizanje proizvodnih zasada, i to kroz naknadu prihvatljivih troškova za podrivanje, drljanje, tanjiranje, freziranje, rigolovanje (duboka obrada) zemljišta sa minimalnom dubinom obrade zemljišta od 0,6 m, kopanje jamića za sadnju, kao i za samu sadnju.

Prihvatljivi troškovi pripreme zemljišta odobravaju se kao naknada dela troškova za pripremu zemljišta, izvršenu mehanizacijom od strane pravnih lica, odnosno preduzetnika upisanih u Registar privrednih subjekata, u odgovarajućem procentualnom iznosu bez uračunatog poreza na dodatu vrednost do prihvatljivih tržišnih troškova za agrotehničke mere.

Podsticaji za analizu zemljišta

Podsticaji za analizu zemljišta obuhvataju podršku za pripremu zemljišta prilikom podizanje voćnjaka, kroz naknadu prihvatljivih troškova hemijske analize kao i za ispitivanje mehaničkog sastava zemljišta od strane akreditovanih subjekata za obavljanje poslova laboratorijskih analiza zemljišta. Ovi podsticaju se odobravaju kao naknada dela troškova za izvršenu analizu zemljišta u odgovarajućem procentualnom iznosu bez uračunatog poreza na dodatu vrednost.

Dodatne informacije o subvencijama u oblasti voćarstva i vinogradarstva možete pročitati na portalu subvencije.rs

Rasadnik Agro max iz Velike Drenove, kao jedan od najvećih proizvođača sadnica u Trsteničkom kraju, kao i jedan od najvećih porodičnih rasadnika u Rasinskom okrugu (Kruševac) i Srbiji, vrši prodaju i dostavu voćnih sadnica na teritoriji Braničevskog okruga (Požarevac, Kostolac, Veliko Gradište, Petrovac na Mlavi, Žagubica, Malo Crniće, Kučevo…).

Scroll